Центр соціальних технологій та інновацій

центр верхнє фото

Центр практичної підготовки

кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи

 

«ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ІННОВАЦІЙ»

 


Центр соціальних технологій та інновацій (далі – Центр) – це унікальний навчально-дослідницький та практико орієнтований простір, який об’єднує активних та ініціативних людей/слухачів Центру, створює можливості для реалізація моделі інноваційного і практико орієнтовного навчання студентів, розвитку конкурентоспроможних професіоналів та лідерів соціальної сфери.

Цільова аудиторія/слухачі Центру: старшокласники; учні коледжів; студенти; аспіранти; викладачі кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи та інших суміжних кафедр; практики соціальної сфери.

Метою діяльності Центру є: підготовка слухачів до дослідницької діяльності, а також розв’язання практичних завдань у соціальній сфері щодо оновлення чи поглиблення змісту освітнього процесу, розроблення, засвоєння чи впровадження соціальних технологій та інновацій у спеціально створеному просторі із відповідним ресурсним забезпеченням.

Завдання Центру:

  • створити оптимальні умови для оволодіння студентами та слухачами соціальними технологіями та інноваціями шляхом застосування інтерактивних форм та методів навчання, технічних засобів та сучасного програмного забезпечення;
  • впровадити науково-методичний супровід інноваційної дослідницької діяльності студентів, аспірантів, інших слухачів;
  • сприяти залученню студентів та аспірантів до розробки і реалізації соціальних проєктів, моделювання й надання соціальних послуг, проведення спільних заходів із установами та організаціями, що впроваджують інновації в практику соціально-педагогічної діяльності та соціальної роботи;
  • сприяти підвищенню престижності професії фахівця соціальної сфери, формування позитивного іміджу такого спеціаліста в суспільстві.

 

Напрями роботи Центру:

  • Науково-методична підтримка проведення досліджень викладачів, студентів та аспірантів в рамках підготовки дисертаційних та кваліфікаційних робіт, впровадження наукових проєктів.
  • Пошук і систематизація сучасних інноваційних технологій, методів соціально-педагогічної діяльності та соціальної роботи, їх популяризація.
  • Відпрацювання інтерактивних форм навчання для підвищення якості професійної підготовки студентів, а також підготовки студентів і фахівців до впровадження інновацій в практичній діяльності.
  • Забезпечення технічних умов для вирішення професійних задач та здійснення наукових досліджень, в т. ч. шляхом застосування загального та спеціалізованого програмного забезпечення (діагностики, кількісного та якісного аналізу даних, аудіо та відеоапаратури – запис вправ, інтерв’ю, фокус-груп).
  • Методичне забезпечення розробки та впровадження соціальних проєктів і програм, організація та проведення заходів в рамках проєктів, у співпраці та на запит організацій-надавачів соціальних послуг, державних установ та неурядових організацій, територіальних громад.
  • Розроблення "SocTech Challenge" (конкурсу інновацій із соціального розвитку).
  • Надання соціальних та освітніх послуг із застосуванням ресурсів Центру кафедрами факультету спільно із організаціями-надавачами; залучення студентів до цієї діяльності; виконання на волонтерській основі соціальних замовлень роботодавців відповідно до потреб громади м. Києва.
  • Організаційна та методична підтримка діяльності об’єднань студентів різних курсів та мультидисциплінарних команд студентів та практиків, орієнтованих на наукову та інноваційну практичну діяльність.
  • Консультування та супервізія студентів та молодих науковців із питань розробки методології та інструментарію дослідження, проведення дослідницьких процедур, застосування програмного забезпечення.
  • Методичне забезпечення та консультативна підтримка студентів, що проходять практику, в процесі їхньої підготовки до роботи в організаціях, що надають соціальні послуги, та виконанні ними завдань практики.
  • Консультування та методичний супровід викладачів кафедри, практиків, студентів у тренерській діяльності.
  • Організація та забезпечення гурткової діяльності студентів.
  • Залучення студентів до підготовки навчально-методичних матеріалів, в т. ч посібників, наочності, презентацій.
  • Створення/наповнення студентами власного методичного портфоліо (конспектів профорієнтаційних занять, батьківських зборів, демонстраційних матеріалів, різних видів наочності тощо) для проходження практики.
  • Організація профорієнтаційних заходів для старшокласників та учнів коледжів.

 

Форми роботи Центру:

− тренінги, семінари, круглі столи, педагогічні читання з актуальних питань соціальної педагогіки та соціальної роботи в Україні та презентації інноваційного зарубіжного досвіду, нових освітніх технологій (за гнучким графіком, проведені викладачами факультету);

− заняття з аспірантами;

− майстер-класи, тренінги, практико орієнтовані заняття, які проводять запрошені фахівці з партнерських організацій для відпрацювання навичок (наприклад, навичок спілкування для соціальних працівників; навичок надання першої невідкладної допомоги тощо);

− зустрічі з кращими практиками соціальної сфери, науковцями інноваторами, іншими лідерами в галузі освіти та науки;

− лабораторні експерименти, інтерв’ю, фокус-групи та інші дослідницькі процедури – в рамках наукових проєктів, дисертаційних та кваліфікаційних досліджень, студентських наукових робіт;

− рольові, ділові та симуляційні ігри;

− форум-театр;

− індивідуальні консультації, групові та індивідуальні супервізійні зустрічі для студентів, які проходять різні види практики, залучені до впровадження соціальних проєктів та здійснюють наукові дослідження.

Ресурсне забезпечення:

− аудиторія з відповідним обладнанням та зоною для впровадження інтерактивних форм роботи (Wifi; SMART дошка, мультимедійний проєктор, колонки; веб-камера; штатив для кріплення веб-камери (стенд “Сценічний”), мобільні столи та стільці на 30 осіб; фасилітаційна тканина; клей для фасилітаційної тканини; фліп-чарт, блокнот для фліпчатру);

− 3 комп’ютери з пакетом програмного забезпечення (MAXQDA, програми збору даних, психодіагностичні методики);

− шафа для матеріалів та обладнання; стелаж, настільна лампа , канцтовари;

− добірка кейсів з практики соціальної роботи, відеоматеріалів, документальних та художніх фільмів, соціальних роликів з актуальних проблем соціальної педагогіки та соціальної роботи.


Центр для забезпечення своєї діяльності може також використовувати виїзні навчальні бази Центру (за домовленістю).

центр нижнє фото