Участь аспіранта кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи у World Economic Forum (Davos, Switzerland) (15-18.01.2024)

Фото на сайт

Із 15 по 18 січня 2024 року Віктор Лях, здобувач третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти ОНП Соціальна робота кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, президент Фонду Східна Європа, був учасником World Economic Forum у Давосі (Davos, Switzerland). 

Аспірант радо поділився нотатками з Давосу після участі у панельній дискусії та доповіді.

“У Давосі до мене підійшов чоловік, на жаль, не запам’ятав його імені:

— Are you from Ukraine? — він запитав.

— Yes, I am local.

— No, you are not local. You are international from Ukraine.

Це дуже приємно в розрізі всіх тих досягнень, які Україна має у сфері цифрової трансформації, та наших амбіцій просувати свої рішення далеко за кордон: Європа, США, Латинська Америка.

Україна продовжує дивувати наших друзів у інших країнах. Сьогодні розповів магічний секрет нашої цифрової трансформації в Українському домі в Давосі.

Ukraine House Davos — чудова платформа для всіх, хто прагне налагодити міжнародне співробітництво з Україною — тут триває діалог про можливості та реформи https://www.ukrainehousedavos.com/

Дуже радий чути від іноземних партнерів щирий захват нашими результатами. Патриція Данці, генеральна директорка швейцарського агентства з розвитку та співробітництва, назвала Україну тигром цифрової трансформації. Марк Борис Андріянич, екс-міністр цифрової трансформації Словенії, наголосив на тому, що Україна за роки війни досягла більшого, ніж більшість країн можуть досягти за багато років миру. І це правда.

Попри те, що Україна працює над цифровізацією понад 10 років, все, що по-справжньому прискорило такі перетворення, відбулося за останні 4 найважчі роки... найскладніші роки для нашої країни - роки пандемії та роки повномасштабної війни.

Я вважаю, що для змін потрібно такі ключові елементи — політична воля, участь громадян та громадянського суспільства, інфраструктура, ефективна двостороння комунікація, та мережа тих, хто підтримує впровадження інновацій. Без потужного лідерства Мінцифри, чіткої постановки цілей, створення інституту CDTO, зрозумілої комунікації — цифрової трансформації б не відбулось.

Українці знають, що нам треба бути сміливими та втілювати зміни у найважчі часи. Мій посил світу — будьте настільки ж сміливими, як українці та починайте трансформацію, навіть якщо ви повністю не готові до неї. Адже ніколи не буде ідеального моменту для того, щоб почати.

А ще сьогодні розвіював міф, що Україна корумпована держава. Адже зараз наша держава знаходиться на високому рівні надання електронних послуг в Європі та світі.

Скажімо, у нас можна зареєструвати ФОП за один день. За один день можна відкрити бізнес онлайн та вже починати працювати й платити податки! 3 з 4 ФОП реєструються онлайн: це вже не просто тренд, це необхідність та зручність. До того ж, за минулий рік кількість реєстрацій зросла на 53%. Попри кризу українські підприємці знаходять в собі сили створювати нове і допомагати економіці.

Цифрова трансформація не є самоціллю. Це лише засіб досягнення мети. Для України мета полягає в наступному — створити найзручніше для громадян врядування та державу.

Програма EGAP яку Фонд Східна Європа виконує з 2015 року, є стратегічним партнером Мінцифри та допомагає трансформувати державні послуги. Дякуємо Швейцарії за постійну підтримку України, а команді — за те, що своєю роботою ви покращуєте якість життя українців та взаємодію між владою та громадянами.

Дякую pf змістовну розмову, підтримку, партнерство, наполегливість та сміливість Михайло Федоров, Valeriya Ionan, Patricia Danzi, Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні, Міністерство цифрової трансформації України, Ukraine House Davos!

Для просування України як глобального гравця надзвичайно важливо розуміти, де ми є у порівнянні з іншими країнами та як Україна вписується (або ні) в світові тренди. 

Україна поступово перехоплює роль центра уваги і стає активним гравцем, пропонуючи світу рішення безпекових питань та інновації.  Витратив багато годин, щоб поділитися з вами цікавим матеріалом та написати цей текст по результатам дискусій в Давосі.

👩‍💻Отже, до зустрічі в Давосі Всесвітній економічний форум публікує звіт "Майбутнє зростання". Звіт за 2024 рік особливо цікавий, адже ВЕФ запропонував новий погляд на економічний розвиток, оцінюючи його не лише кількісно, а й за якістю, аналізуючи зростання країн через чотири ключові виміри:

👩‍🚀 Інноваційність: як країни використовують технології для створення нових можливостей та конкурентоспроможності.

🤷 Інклюзивність: як блага країни розподіляється серед різних груп населення.

🗺️ Сталий розвиток: як економіка впливає на навколишнє середовище та чи враховує потреби майбутніх поколінь.

🚨 Стійкість: як економіка здатна долати кризи та адаптуватися до змін.

✈️ По кожній категорії є система чітких індикаторів, як були оцінені. Мені цікава тема інновацій, тому переклав тільки її: 

👉 Екосистема талантів: доступність талантів, рівень освіти, цифрові та технологічні таланти. 

👉 Екосистема ресурсів: покриття мобільного зв'язку, ICT капітал на душу населення;  

👉 Фінансова екосистема: доступність фінансування для довгострокових проектів, венчурних підприємств та МСП, рівень використання цифрових платежів (% дорослого населення), внутрішній кредит для приватного сектору. 

👉 Технологічна екосистема: культура бізнесу та конкуренція, стан розвитку кластерів, експорт передових послуг (% ВВП), частка середніх та високих технологій у доданої вартості виробництва (%), загальна кількість заявок на патенти, витрати на дослідження та розробку (% ВВП), індекс наукових публікацій, частка зайнятості в наукоємній сфері, кількість заявок на торговельні марки на 1,000 населення

👉 Інституційна екосистема: якість регулювання, людський капітал у державному секторі, візія та стабільність політики

🌏 Після аналізу більше ніж 100 країн (там немає рф, але є Україна), звіт визначив сім основних "архетипів" зростання, групуючи країни зі схожими характеристиками та викликами. І звіт не враховував факт повномасштабного вторгнення (думаю, через відсутність якісних даних). Тож, де Україна? Ми опинилися у Архетипі C: Зростання ВВП (на душу населення), 2018-2023: 1,8%. 

🪂 Профіль траєкторії зростання: зростання помірне, інноваційність відповідає світовому середньому, інклюзивність – вища за середній рівень, сталий розвиток: помірно вище за середній рівень. стійкість: помірно вище за середній рівень.

Країни архетипу C – це країни з помірним, але збалансованим зростанням в усіх сферах, а також вище середнім показником інклюзивності, тобто зростання економіки забезпечуючи біль-менш справедливий розподіл благ серед населення. Поруч з нами - Чилі, Коста-Ріка, Греція, Угорщина (?), Італія, Латвія, Польща, Португалія, Румунія, Україна, Іспанія та В'єтнам.

Висновки (мої особисті): чудовий текст для аналізу світових трендів; структура оцінки показує напрями для розвитку та реформ, пишаюся, що багато чого, зо роблю рухає Україну вперед за дуже чуткими категоріями. 

🩵💛Чи є у вас ідеї для пріоритетів розвитку країни після тексту? Ділиться! Буду радий почути!” 

Посилання на звіт