Реалізація наукового дослідження «Вивчення діючої практики надання комплексних послуг сім’ям, де проживають діти/особи з інвалідністю в громаді міста Києва» (30.11.23)

30 листопада 2023 року на засіданні Вченої ради Університету Грінченка затверджено звіт про проміжні результати реалізації наукового дослідження Вивчення діючої практики надання комплексних послуг сім’ям, де проживають діти/особи з інвалідністю в громаді міста Києва», що здійснювалося в межах наукової теми кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи «Соціалізація вразливих груп населення у контексті розвитку територіальних громад в Україні» (реєстраційний номер 0121U112043; термін виконання: 2021 – 2026 рр.; керівник теми: Вадим ЛЮТИЙ, кандидат педагогічних наук, доцент).

30.11.23 звіт ВР Фото2

Вадим ЛЮТИЙ, презентував результати реалізації дослідження колективу кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи.

Дослідження здійснювалося в рамках Договору про співпрацю між Київським міським центром соціальних служб, Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Факультетом психології, соціальної роботи та спеціальної освіти Університету Грінченка. Метою дослідження було оцінювання стану функціонування системи надання соціальних послуг сім’ям, де проживають діти/особи з інвалідністю, м. Києва та розроблення пропозицій щодо її удосконалення.

30.11.23 звіт ВР Фото4

Дослідження здійснювалось дослідницькою групою у складі науково-педагогічних працівників кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Світлани САПІГИ, Олени ДЕНИСЮК, Вадима ЛЮТОГО, Тетяни СПІРІНОЇ та співробітників Київського міського центру соціальних служб Лариси ОСТРОЛУЦЬКОЇ та Людмили ЧЕРКАШИНОЇ.

До проведення телефонного опитування та інтерв’ю було залучено студентів 4 року навчання освітньо-професійної програми «Соціальна адвокація», магістрантів 1 року навчання освітньо-професійних програм «Соціальна педагогіка» та «Соціальна робота», аспірантів освітньо-наукової програми «Соціальна робота».

30.11.23 звіт ВР Фото6

За результатами дослідження визначено ключові проблеми надання соціальних послуг сім’ям, у складі яких є дитина або доросла людина з інвалідністю, а саме: недостатнє впровадження комплексних спеціалізованих соціальних послуг та міждисциплінарного підходу, недостатня інтегрованість у систему надання послуг окремих її суб’єктів.

Вадим Петрович також наголосив, що результати дослідження було представлено та обговорено на Раді директорів мережі центрів соціальних служб м. Києва 10 листопада 2023 року.

Після презентації відбулось обговорення Звіту, де члени вченої ради зазначали  про важливість такої взаємодії та бажали успіхів членам кафедри у подальшому розвитку даної дослідницької діяльності.

Презентація з результатами реалізації наукового дослідження 

Детальну інформацію про затвердження Звіту можна прочитати за покликанням.

30.11.23 звіт ВР Фото8OON 17 min