Стратегічне планування діяльності кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи (29.08.2022)

Цього року традиційна сесія зі стратегічного планування діяльності кафедри відбулась наприкінці серпня 2022 року, що пов`язано із воєнним станом та специфікою вступної кампанії й початку 2022/2023 н.р. Тим не менш, у онлайн-форматі зібралися науково-педагогічні працівники кафедри, представники Ради роботодавців, випускники і здобувачі освітніх програм за спеціальністю 231 Соціальна робота.

Досить кропіткою була робота щодо аналізу здобутків науково-педагогічних працівників за навчальний рік в умовах воєнного часу, виклики та ризики щодо розвитку освітньо-професійних програм усіх рівнів за спеціальністю 231 Соціальна робота.

Цьогоріч у фокусі уваги були виклики, які постали перед кафедрою у зв`язку із забезпеченням якості освіти, зважаючи на очний та змішаний формат навчання, прогнозований спалах COVID-19. 

Результати SWOT-аналізу наукової, навчально-методичної, організаційної діяльності кафедри дозволили прийняти рішення щодо необхідності подальшої сертифікації ЕНК, виконання стандарту наукової діяльності НПП, стимулювання студентів і аспірантів до публікації у фахових та міжнародних, наукометричних виданнях, продовження практики  проведення гостьових лекцій та зустрічей із теоретиками й практиками соціальної роботи, обов'язковий перегляд (і можливо навіть нова редакція) освітньо-професійних програм першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, аналізу змісту РПНД аспірантури та вдосконалення їх відповідно до нових викликів у соціальній роботі.

Важливо зазначити, що роботодавці і студенти були соголосні у рекомендації провадження діяльності щодо розвитку резильєнтності усіх учасників освітнього процесу. 

Випускники наголосили на важливості для них орієнтаційних зустрічей, які проводять гаранти на початку навчального року, а також актуалізації для них теми академічної доброчесності у прикладах. Так, згадували подібні зустрічі, що проводилися для магістрів освітніх програм кафедри, вдалі приклади Вадима Петровича Лютого, доцента кафедри, гаранта ОПП Соціальна робота (магістратура). Також вони відзначили важливість питання етики проведення наукових досліджень, яке часто актуалізує Тетяни Петрівни Спіріної, доцентки кафедри, гарантки ОПП Соціальна педагогіка (магістратура).

Гаранти зазначили, що важливо переглянути підходи до організації практик та переглянути її завдання в умовах війни, переміщення здобувачів у безпечні зони проживання. 

Також торкнулися питання необхідності перегляду підходів до графіків роботи здобувачів першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти за спеціальністю 231 Соціальна робота над кваліфікаційними роботами.

Наприкінці Тетяна Леонідівна Лях, завідувачка кафедри, закцентувала на можливостях міжнародної співпраці та мобільності для НПП і здобувачів кафедри, а також презентувала ряд соціальних проєктів партнерських організацій, які потребують допомоги й посилення наукової складової, що можна застосовувати у навчанні на дослідницькій основі та проведення наукових досліджень в межах наукової теми кафедри та діяльності Наукової студії “Соціальний експериментаніум”. Зокрема вона запропонувала впродовж навчального року створити навчальний посібник “Актуальні питання соціальної роботи”, що допоможе систематизувати та мультиплікувати набуті у процесі проєктної та експертної діяльності знання й досвід НПП та аспірантів кафедри.

Віримо в перемогу і всім бажаємо мирного життя!