Ольга ШВЕД проводила навчання в Міжвузівському центрі перспективних досліджень Дубровник (Хорватія) (11-16.09.23)

Доцентка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи факультету психології, соціальної роботи та спеціальної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка Ольга ШВЕД, кандидат соціологічних наук, була запрошена в Inter-University Centre for Advanced Studies Dubrovnik (Міжвузівський центр перспективних досліджень Дубровник) на семінар «Школа соціальної роботи в теорії та практиці». В навчанні, яке проходило в Хорватії (Дубровник) з 11 по 16 вересня 2023 року, взяли участь 52 слухачі: студенти бакалаврату, магістри, аспіранти та викладачі зі Словенії, Франції, Сербії, Австрії, Нідерландів, Німеччини, Нової Зеландії, Мексики, Хорватії та наша представниця з України.

Ольга ШВЕД взяла участь у 2-х пленарних сесіях, де представила для обговорення наступні теми: «Соціальна робота в ситуації сексуального насильства під час війни в Україні» та «Самоорганізація, громада та побудова миру». Тема війни в Україні зацікавила як викладачів, так і студентів. Після відведених для презентацій 80 хвилин всі учасники ще довго розпитували про ситуацію в Україні, про те, як починалась війна та дії викладачів Київського університету імені Бориса Грінченка та соціальних працівників на початку війни. Всіх цікавило, як проходить навчання зараз, як організований процес під час оголошення тривоги.

Ольга ШВЕД проводила 11 16.09.23 Фото 2

Представниця з Нової Зеландії організувала воркшоп, присвячений миру («Мир у світі та в тобі»), на який записалось найбільше слухачів, бо ця тема є актуальною в усьому світі, особливо після вторгнення росії в Україну. Родзинкою воркшопів було те, що вони проводились на острові, тобто всі учасники та учасниці ще мали можливість і подорожувати, побачити красу Хорватії. Професорка з Нової Зеландії буде проводити дослідження, присвячене війні та миру, соціальній роботі під час війни, і представниця від України записала наш університет в список тих, хто хоче взяти участь в даному дослідженні.

Під час інших воркшопів, проведених іноземними професорами, де розповідалось про соціологічні дослідження соціальними працівниками, з’ясувалось, що студенти соціальної роботи не вивчають соціологію і не в деяких  країнах соціальні працівники навіть не допускаються до досліджень. Всі учасники позаздрили нашим студентам, які навчаються на таких освітніх програмах, як «соціальна робота», «соціальна педагогіка» та «соціальна адвокація», бо вони вивчають основи соціології та методи проведення досліджень і можуть в майбутньому, як науковці проводити дослідження серед різних груп.

Цікавим є те, що під час обговорення проблем, які існують в соціальній роботі та в навчанні студентів соціальної роботи в різних країнах, з’ясувалось, що знань про соціальну адвокацію в них немає, а є велика потреба, і що тільки в Київському університеті є освітня програма «Соціальна адвокація». Ця тема дуже зацікавила всіх, та наступний семінар, який пройде в червні, планують присвятити саме цьому, а наш університет просили поділитись робочим планом навчання на такій спеціалізації.

Після успішних виступів Швед О.В. запросили провести онлайн семінар для студентів магістратури соціальної роботи в одному з університету Кембриджу (Великобританія).

Ольга ШВЕД проводила 11 16.09.23 Фото 4