Зустріч «Протидія домашньому насильству в період війни» (19.05.23)

 

19 травня 2023 року в рамках підготовки до проведення 9-го тематичного засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на тему «Протидія домашньому насильству в період війни та відновлення, з урахуванням потреб різних цільових груп», проведення якого планується в червні 2023 року відбулась робоча зустріч.

Онлайн-зустріч стосувалась виконання Закону України «Про запобігання та протидії домашньому насильству»  і відбулась під головуванням Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини ЛЕВЧЕНКО. На зустрічі були суб’єкти, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, а саме: Міністерство соціальної політики, Міністерство освіти та науки, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство охорони здоров’я, Прокуратура України, представники судової гілки, обласних державних адміністрацій та територіальних громад.

На зустрічі і обговоренні серед 96 учасників була і представниця кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Факультету психології, соціальної роботи та спеціальної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка – Ольга ШВЕД, кандидат соціологічних наук, доцент кафедри.

19.05.23 Зустріч Фото 1 1

 Під час обговорення були представлені цікаві факти: значно зростає кількість звернень з проблеми домашнього насильства: в 2021 році з 44 тисяч звернень до поліції 38 тисяч були пов’язані з насильством стосовно жінок, а в 2023 році вже є майже 60 тисяч звернень, 51 тисяча – стосовно жінок. Також обговорювалась Програма для кривдників, яка неефективно працює і має бути змінена, особливо в обставинах війни та післявоєнний період.

Представник системи правової безоплатної допомоги звернув увагу, що тільки 1% постраждалих від домашнього насильства, з тих, хто звернувся в поліцію, звертаються за юридичною допомогою.

Представник судової гілки повідомила, що відповідно Ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, протягом  одного року у проміжок 2022-2023 рр. судом видано 105 тисяч постанов. Ці постанови передбачають покарання у вигляді штрафу від 170 грн. до 340 грн. або громадських робіт на строк 30-40 годин, або адміністративного арешту на строк до 7 діб.

Представники територіальних громад зауважили, що штраф забирає гроші у сім’ї, краще карати громадськими роботами, що є корисним для громад і є справжнім покаранням. Також обговорювалась тема не звернення до правоохоронних органів, бо у жертви насильства є страх, що тоді чоловіка заберуть на війну. 

Представниця Міністерства охорони здоров’я зауважила, що порівнюючи з 2021 роком кількість звернень до медиків з приводу фізичного та сексуального насильства виросла на 25%.

Також обговорювались проблеми тих, хто вже вернувся з війни з інвалідністю, проблеми комунікації військових з членами родини, бо з обох боків відбулись психологічні та, можливо, психічні, зміни.

Участь у такому заході є важливою, бо ці проблеми стосуються соціальної роботи і, викладаючи предмети, які стосуються домашнього насильства, сім’ї, здоров’я, деструктивної поведінки тощо, необхідно знати про реальні проблеми, політику держави, роботу відповідних державних структур.

 OON 16 min