Звітна конференція з стажерської (в правозахисних організаціях) практики здобувачів 4 курсу навчання, спеціальності 231 Соціальна робота, ОПП Соціальна адвокація, денної форми навчання (група САРПб-1-19-4.0д) (27.04.23)

27 квітня 2023 року відбулась звітна конференція з стажерської (в правозахисних організаціях) практики здобувачів 4 курсу навчання, спеціальності 231 Соціальна робота, ОПП Соціальна адвокація, денної форми навчання, групи: САРП-1-19-4-0.д.

27.04.23 Звітна конференція з виробничої практики СА Фото1

Студенти проходили практику в такій установі: Благодійна організація «Благодійний фонд «Змінимо наші життя». Модератором зустрічі була відповідальна за проведення практики від кафедри – Світлана САПІГА, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, гарант освітньої програми «Соціальна адвокація».

27.04.23 Звітна конференція з виробничої практики СА фото 2

Мета проведення даної практики полягала у відпрацюванні навичок розробки та впровадження етапів адвокаційної кампанії та застосування на практиці ефективних інструментів впливу на процеси прийняття рішень органами влади.

Студенти під час практики мали можливість провести опитування по визначенню проблематики та потреб українських біженців, які перебувають у Франції, Америці та Туреччині. Опитування проводилось офлайн та за допомогою засобів зв’язку (відповідно до умов та можливостей студента – практиканта).

Завданнями  практики були: проведення опитування українських жінок та дітей, визначення потреб та виявлення проблем, розробка стратегії  адвокаційної кампанії, виявлення мішеней адвокаційної кампанії, розробка та подання звернень до відповідних структур для лобіювання інтересів опитаних, виходячи з устрою країни в якій проводилося опитування. Також в рамках практики студенти повинні були пройти онлайн курс «Громадська та політична участь: Базовий курс» на платформі  «Prometheus».

27.04.23 Звітна конференція з виробничої практики СА фото 3

Так за підсумками опитування, основними проблемами українських біженців в Туреччині виявились: допомога з отриманням статусу міжнародного захисту; надання правової допомоги та консультацій; допомога з працевлаштування та підприємницької діяльності; надання медичної допомоги та психологічної підтримки; навчання та інтеграція в турецьке суспільство.

У Франції найбільш актуальними для українців виявились такі проблеми: оренда помешкання або не належні умови проживання у соціальному житлі; вивчення мов та пошук роботи; психологічна допомога; надання перекладу та інформування українців; відсутність довгострокової перспективи та не прозорість системи надання соціальних послуг.

27.04.23 Звітна конференція з виробничої практики СА фото 4

Підсумками проходження практики стали: представлення результатів проведеного опитування;  підготовлені та оформлені звернення та презентація, яка містила узагальнену інформацію щодо проходження практики.

На думку студентів виробнича, стажерська в правозахисних організаціях практика поглибила та закріпила знання з фахових дисциплін, здобутих в університеті, дала змогу застосувати їх на практиці. Розширила уявлення про зміст, форми і методи роботи правозахисних організацій.

Маємо наступний відгук від студенток, які проходили практику в Благодійному фонді «Змінимо наші життя»: «В цілому практика була цікавою, пізнавальною та продуктивною. Завдання були доречними, цікавими та потрібними для нас як фахівців із соціальної адвокації. В сфері адвокасі, необхідно мати досвід в дослідженні певних проблем, які турбують будь-яку вікову категорію населення. Практика в даному центрі пройшла ефективно і без ніяких труднощів та непорозумінь».

27.04.23 Звітна конференція з виробничої практики СА Фото 5