Зустріч з представниками Київського Центру соціальних служб щодо реалізації спільного проекту проведення дослідження «Вивчення існуючих практик надання комплексних послуг сім’ям, де проживають діти / особи з інвалідністю в громаді м. Києва» (21.03.23)

21 березня 2023 року відбулась робоча зустріч представників кафедри соціальної педагогіки та соціально роботи з директором Київського міського центру соціальних служб Ярославою КОЛОБОВОЮ, начальником відділу інформаційно-аналітичного відділу Людмилою ЧЕРКАШИНОЮ, методистом відділу методичного забезпечення соціальної роботи Ларисою ОСТРОЛУЦЬКОЮ.

Метою зустрічі – було обговорення запиту Київського міського центру соціальних служб на проведення викладачами кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи дослідження «Вивчення існуючих практик надання комплексних послуг сім’ям, де проживають діти / особи з інвалідністю в громаді м. Києва».

Від кафедри на зустрічі були присутні доценти кафедри: Вадим ЛЮТИЙ, Тетяна СПІРІНА та старший викладач кафедри – Світлана САПІГА .

21.03.23 Зустріч з представниками КЦСС фото 1

Під час зустрічі учасники обговорили актуальність даного дослідження. Закцентували увагу на тому, що зараз Україна вирішує завдання з підвищення рівня доступності та забезпечення прав осіб з інвалідністю, інтеграції осіб з інвалідністю в суспільне життя, усунення дискримінації за ознакою інвалідності; подолання бідності серед осіб з інвалідністю; сприяння їх працевлаштуванню та забезпечення їх конкурентоспроможності на відкритому ринку праці.

Тому метою проведення  даного дослідження є вивчення показників якості надання послуг сім’ям, де проживають діти / особи з інвалідністю,  аналіз діючої системи надання комплексних послуг за місцем проживання (в громаді міста Києва) шляхом проведення науково-практичного дослідження; підготовка рекомендацій щодо подальшого розвитку системи міжвідомчої взаємодії за місцем проживання отримувача послуг, підготовка пропозиції щодо удосконалення соціальної роботи та системи надання соціальних послуг  для зазначеної категорії.

Спеціалісти центру закцентували, що для команди дослідження буде важливим проаналізувати як практично реалізуються завдання, що визначені положенням про районні в місті Києві центри соціальних служб, як відбувається взаємодія представників різних установ (галузей життєдіяльності міста) в контексті вирішення питань сімей, де проживають діти/особи з інвалідністю, які є успіхи/труднощі; у який спосіб можна поліпшити таку діяльність, націлену на головну мету – соціалізацію/інтеграцію особи з інвалідністю та членів їх сімей в суспільне сучасне життя.

Підсумком зустрічі стала домовленість про розробку викладачами кафедри дизайну дослідження, алгоритму його впровадження та обговорення можливих подальших кроків реалізації спільного проекту по вивченню існуючих практик надання комплексних послуг сім’ям, де проживають діти / особи з інвалідністю в громаді м. Києва