Ініціатива НУМО СЕСТРИ – допомога постраждалим від сексуального насильства під час війни (15.02.2023)

       15.02.2023 року відбулася онлайн зустріч-консультація на тему: «Допомога постраждалим від сексуального насильства під час війни» за ініціативи  НУМО СЕСТРИ.  На онлайн зустріч зібрались громадські організації та представники державних інституцій з метою обговорення планування роботи з постраждалими від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом. В цій зустрічі брала участь представниця кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, доцент, кандидат соціологічних наук – Ольга ШВЕД.

15.02.2023 Ініціатива НУМО Фото 1

        Сексуального насильства пов’язаного з конфліктом – це зґвалтування та будь-який інший напад сексуального характеру, вчинений стосовно жінок і дівчат, чоловіків і хлопців. Жінки та дівчата більше за інших страждають від сексуального насильства в умовах конфлікту. Коли масові звірства здійснюють члени озброєних угрупувань стосовно цивільних осіб як стратегію досягнення військових цілей, сексуальне насильство є частиною війни. Його використовують для покарання і знищення, для помсти і залякування, контролю та послаблення громади.

        Коли українська влада (структури сектору безпеки і оборони і органи державної влади) і волонтери повертаються на звільнені від ворога території, люди, які перебували на тимчасово окупованих територіях, повні радості, піднесення і надії. Це надія в очікуванні захисту і допомоги. Люди починають розповідати про те, що коїли загарбники на цих землях. Серед таких історій зустрічаються і випадки сексуального насильства. Документування злочинів дуже важливе. Воно формує масив даних для відновлення справедливості на національному і на міжнародному рівнях. Документування – дуже відповідальна функція і дуже тяжка робота насамперед емоційно. Фіксація розповідей, особливо коли вони стосуються сексуального насильства, має свої правила. Свої правила має і подальша робота з постраждалими від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом, в якій беруть участь медичні працівники, психологи, соціальні працівники та юристи.

       Під час зустрічі було оголошено про нову ініціативу за підтримки Stand Speak Rise Up! -  НУМО СЕСТРИ!   Учасниці та учасники обговорювали можливості підтримка постраждалих від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом, а також тенденції, виклики, та планували подальшу співпрацю.

OON 16 min