Круглий стіл «Передусім, Я - людина»

12 лютого 2020 року студенти першого курсу освітньої програми «Соціальна адвокація» спеціальності «Соціальна робота» відвідали круглий стіл «Передусім, Я - людина», організатором якого була ГО «Соціальна синергія» за підтримки посольства США в Україні.

 

                  kruglyi stil 12 02 20 1   kruglyi stil 12 02 20 4

 

Метою заходу було ознайомлення публічних осіб, державних службовців з міжнародними законодавчими нормами та кращими практиками недискримінаційного іменування та спілкування з особами з інвалідністю. 

 

kruglyi stil 12 02 20 3

 

 

Під час круглого столу обговорювались наступні теми:

1. Впровадження в Україні Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров᾿я.

2. Міжнародні стандарти і новітні тренди неймінгу осіб з інвалідністю.

3. Результати дослідження та Стратегічної сесії за участі осіб з інвалідністю.

4. Приклади використання принижуючого і дискримінаційного іменування осіб з інвалідністю у нормативно-правових актах українського законодавства.

 

kruglyi stil 12 02 20 2   kruglyi stil 12 02 20 5

 

Відгуки студентів:

 

Марія: «Сьогодні була присутня на круглому столі, де обговорювали проблему недоречного і дискримінаційного іменування осіб з інвалідністю в нашій країні.

Під час обговорення серед державних службовців та публічних осіб виникло безліч думок і поглядів щодо шляхів вирішення цієї проблеми в суспільстві, яка на даний момент є достатньо актуальною. 

Вважаю, що у кожній країні на першому місці повинна бути людина, її почуття та гідність. І які б перепони не виникали у процесі внесення змін до законодавства, щодо означенння осіб з інвалідністю, до цієї проблеми потрібно відповідально віднестись і докласти всіх зусиль щодо її вирішення». 

 

Софія: «Відвідування сьогоднішнього заходу було досить доцільним та корисним для нас - студентів освітньої програми «Соціальна адвокація». До пройденого теоретичного матеріалу щодо планування адвокаційної кампанії, ми змогли побачити її в дії, зрозуміти тонкощі у спілкуванні з головними «мішенями», відчули круту атмосферу, інколи дуже напружену. 

Щодо проблеми, що піднімалась під час круглого столу, то варто сказати, що недоцільні формулювання у законодавстві та/або у спілкуванні з людьми з інвалідністю є актуальною та болючою. Некоректне відношення суспільства до людей з інвалідністю торкається їх гідності та певною мірою принижує їхню особистість. Адже кожен із них  насамперед - людина, яка має абсолютно такі ж права як і кожний з нас! Тому, які б труднощі не виникали, все ж варто боротися за зміни у законодавстві та працювати над зміною у ставленні суспільства до людей з інвалідністю».

 

Висловлюємо вдячність за фантастичну можливість 

організаторам круглого столу, в особі Маріанни Онуфрик