Виставка «Это поразительно быть мной» (16.11.2019)

16 листопада 2019 року опановуючи дисципліну «Творча майстерня та ігротехніки» доцент кафедри соціальної та педагогіки та соціальної роботи Олена Миколаївна Денисюк разом із студентами першого курсу спеціальності «Соціальна робота» відвідали виставку «Это поразительно быть мной».

 

vystava 16 11 19 1

 

Проект створений центром психологічної допомоги «Рівновага» з метою привернути увагу до проблем дітей з особливими освітніми потребами та методів роботи з ними. Художник та дитина малювали одночасно на різних полотнах: тему та кольори картини обирала дитина, а художник слідував за її уявою, повторюючи картину на своєму полотні й оформлюючи її в закінчений образ.

«Ми писали наші картини разом – діти з аутизмом і художники. У нас не було мети вчити один одного. Ми прокладали шлях до розуміння і любові. До розуміння того, що наші особливості можуть бути нашими сильними сторонами, і не треба нас ламати, дресирувати чи вбудовувати в систему» - так коментує ідею проекту провідний фахівець центру «Рівновага» кандидат психологічних наук, психолог, психотерапевт Оксана Шльонська.

Як комунікувати та відчувати один одного, вміти слухати та чути, спостерігати та бути співзвучним із своїми підопічними досліджували також і студенти першого курсу спеціальності «Соціальна робота» Інституту людини.

Ідея спільного малювання створена за принципами роботи з дітьми з особливими потребами – спостерігаємо, приєднуємося, слідуємо, розвиваємо. Саме такий спосіб роботи є набагато результативніший в розвитку індивідуального потенціалу дитини, вважають фахівці центру «Рівновага».

«Для художника це дуже цінний досвід, адже діти з особливими потребами заглиблені в свій внутрішній світ, і саме спільна творчість допомагає його відчути та зрозуміти. Відбувається своєрідне єднання світів, що допомагає, в першу чергу, дитині. Вона бачить віддзеркалення свого світу в іншій картині, і це дає змогу розширити його межі чи навіть вийти назовні. Цей проект – гарний приклад для нашого суспільства як комунікувати та відчувати не тільки особливих дітей, а й один одного» - ділиться враженнями українська художниця ZІNAЇDA.

Також до проекту долучилися художник, дитячий письменник Віталій Кириченко, художниця Олеся Рибченко, студенти національної академії образотворчого мистецтва та архітектури.