День кафедри практичної психології

   12 листопада 2018 року  кафедра практичної психології  Інституту людини  Київського університету імені Бориса Грінченка відзначила День кафедри. До дня кафедри було проведено низку цікавих заходів.

 

Інтерактивний семінар" Особливості роботи практичного психолога з ЛГБТ-спільнотою"

 

   Досвідчений психолог, тренер, старший викладач кафедри психології та особистого розвитку Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДВНЗ "Університет менеджменту освіти НАПН України", Марина Сергіївна Діденко разом з доцентом кафедри практичної психології  Тамарою Валеріївною Грубі поділилася зі студентами особливостями консультування ЛГБТ-спільноти.

 

seminar 12 11 18 2

 

   Протягом семінару розглядалися функції сексуальності; види сексуальної орієнтації; сексуальну поведінку; теорії гомосексуальності; аналізувалася сексуально-гендерна модель особистості; обговорювалися основні принципи консультування ЛГБТ+; розкрито запити, з якими найчастіше звертаються клієнти ЛГБТ+.

 

seminar 12 11 18 5

 

   Студенти I, II та IV курсів спеціальності «Практична психологія» попрацювали з вправою «Гендерний єдинорог».

   Крім того, найактивніші студенти наприкінці семінару отримали методичні матеріали для шкільних психологів і психологинь «Консультування ЛГБТ-підлітків».

 

seminar 12 11 18 4

 

   Майстер-клас "Арт-терапія як система психологічної допомоги. Перше знайомство".

 

   Майстер-клас провела Олена Володимирівна Луценко, практичний психолог вищої кваліфікаційної категорії, практичний психолог спеціалізованої школи №114, методист психологічної служби РНМЦ управління освіти Подільської районної державної адміністрації в місті Києві, арт-терапевт, член правління ВГО "Арт-терапевтична асоціація".

 

art terapiya 12 11 18 4

 

   Студенти I, II та IV курсів спеціальності «Практична психологія» мали можливість дізнатися про історію розвитку арт-терапії; ознайомилися з основними видами арт-терапії; особливостями застосування різних форм арт-терапії. Крім того, спікером було розкрито переваги арт-терапії в індивідуальній та груповій формах роботи.

 

art terapiya 12 11 18 1

 

   Протягом майстер-класу кожен студент власноруч створив власний шедевр, використовуючи такий різновид друкованої графіки, як монотипія.

   На майстер-класі панувала творча атмосфера та дружнє спілкування. Учасники майстер-класу задавали багато питань та ділилися власними переживаннями.

 

Майстер-клас «Арт-терапія як ресурс»

 

         Старший науковий співробітник, Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, член правління Всеукраїнської арт-терапевтичної асоціації, кандидат психологічних наук Скнар Оксана Миколаївна та доцент кафедри практичної психології, кандидат психологічних наук Музиченко Ірина Вікторівна провели майстер-клас «Арт-терапія як ресурс».

 

Day PP 12 11 18 9

 

Day PP 12 11 18 10

 

Day PP 12 11 18 11

 

   На майстер - класі студенти спеціальності «Практична психологія» ще раз акцентували увагу на поняттях «арт-терапія» та «внутрішні ресурси», усвідомили як інтегрувати  та керувати внутрішніми ресурсами, крім того студенти осмислили як арт-терапія може допомогти розкрити внутрішні ресурси.

 

   Крім того, на майстер-класі студентам було запропоновано за допомогою метафоричних карт пропрацювати власний стан.

 

Day PP 12 11 18 12   Day PP 12 11 18 13   Day PP 12 11 18 14

 

   Загалом зустріч видалась корисною та цікавою, оскільки відбувся обмін думками, досвідом, студенти змогу поставити питання та обговорити проблеми, які їх турбують.

 

 

Інтерактивний семінар «Тілесна терапія стресу»

 

    На семінарі, який проводили практичний психолог, реабілітолог Ангелова Сусана Олегівна та доцент кафедри практичної психології  Маланьїна Тетяна Михайлівна роглядались проблеми людини як біопсихосоціальної істоти, питання взаємозв’язку лімбічної системи та неокортексу в процесі переживання стресу, піднімались питання фізіології післястресових розладів.

 

 Day PP 12 11 18 6

 

   Було представлено і продемонстровано низку практичних вправ для опанування реакціями стресу. Студенти знайомилися й виконували кінезіологічні вправи, дихальні вправи, вправи на релаксацію. Також студенти познайомилися з методикою тілесно-орієнтованої Пітера Левіна.

 

Day PP 12 11 18 7

 

Day PP 12 11 18 8

 

  На семінарі панувала жвава атмосфера, відбувався активний обмін думками, студенти із задоволенням та користю для себе включались у виконання вправ.