Стіннівка «Тести на кмітливість від Бориса Грінченка» до Грінченківської декади.

Щороку в перші дні грудня в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувається святкова подія, присвячена дню народження засновника Університету – Грінченківська декада. Кафедра практичної психології долучилася до цьогорічного свята.

Старший викладач кафедри Наталія Іванівна Стефаненко разом зі студентами групи ППб-2-16-4.0д підготували інтерактивну стіннівку «Тести на кмітливість від Бориса Грінченка». Творці газети задалися питаннями: що ми знаємо про мову доби Грінченка? Якби Борис Дмитрович міг провести лекцію для сучасних студентів, то як би вона звучала? 

Stefanenko Stinivka KPP IL1

Stefanenko Stinivka KPP IL3

 

 

 

Студенти виявили неабияку цікавість до стіннівки! Зокрема, вдало відгадували належність текстових фрагментів до тієї чи іншої науки. Ось як могла би звучати фраза лектора з дисципліни «Наркологія» мовою кінця ХІХ – початку ХХ століття: «На початках чоловік не тямить, що має тягу до зілля, яке на гобелки тломить життя чоловіка, і та ґанджа зостається з ним довіку».

Stefanenko Stinivka KPP IL2

Stefanenko Stinivka KPP IL4

 

 

 

 

А чи знаєте ви, що означають слова «ґрамузляти», «літайка», «обагрянок»?  Зверніться до «Словаря української мови» Б.Д. Грінченка!

 

Як писав  М.Т. Рильський :

 

«Не бійтесь заглядати у словник:

 

Це пишний яр, а не сумне провалля;

 

Збирайте, як розумний садівник,

 

Достиглий овоч у Грінченка й Даля

 

Працюючи з газетою, студенти переконалися в тому, що архаїзми – це слова з невтраченими значеннями, і сучасна людина може здогадатися про їх зміст, бо мова наша – жива і невмируща!