10 червня 2022 року викладачами кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Інституту людини було організовано онлайн-тренінг «Місце спільного прийняття рішень (СПР) у практиці соціальної роботи» за участі Шуламіт Рамон, професора соціальної інтеграції та добробуту в Університеті Хартфордшира у Великобританії та доктора Джоанна Фокс, академіка Енглія Раскін Університету в Кембріджі.

фото 01

 

Тренери:

фото 02

      Рамон ШУЛАМІТ, професор соціальної інтеграції та добробуту в Університеті Хартфордшира у Великобританії; зареєстрований соціальний працівник і дипломований клінічний психолог; досліджує питання збройного політичного конфлікту та його вплив на соціальну роботу, домашнє насильство, спільне прийняття рішень та соціальну роботу з шукачами притулку; очолювала низку проєктів, спрямованих на створення освіти з соціальної роботи в Європі, в тому числі в Україні, де з 1993 по 2000 рр. керувала проєктами зі створення освіти соціальної роботи в м. Києві та м. Одесі в рамках проєкту, який фінансується ЄС та з питань психічного здоров’я громади та відновлення психічного здоров’я у Словенії та Боснії; опублікувала 13 книг і більше 100 рецензованих статей.

фото 03

      Доктор Джоанна ФОКС, академік Енглія Раскін Університету в Кембріджі; кваліфікований і зареєстрований соціальний працівник; людина з досвідом роботи, пов’язаної з проблемами психічного здоров’я; сфери досліджень включають використання аутоетнографічних форм дослідження для вивчення життєвого досвіду, розуміння факторів і бар’єрів для розкриття діагнозів психічних захворювань у ЗВО Великобританії, робота з впливу на відновлення сімейних опікунів та спільного прийняття рішень щодо підтримки психічного здоров’я; академічний керівник проєкту із залучення користувачів послуг та опікунів; має понад 20 опублікованих рецензованих статей.

 

Модератори:

фото 04

Ольга ШВЕД, кандидат соціологічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Інституту людини

фото 05

Альона ПОПОВА, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Інституту людини

У тренінгу взяло участь близько 90 учасників. Зокрема, викладачі, здобувачі першого (бакалаврського), другого (магістерського) та третього (освітньо-наукового) рівнів вищої освіти Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка; викладачі та студенти закладів вищої освіти України (Києва, Харкова, Кам’янця-Подільського, Львову, Ніжину, Одеси, Чернігова); спеціалісти Інституту психології, Центрів надання соціальних послуг, Центрів соціальних служб у справах дітей та молоді, Служби у справах дітей, закладів загальної середньої освіти, громадських організацій,  методичних центрів, Студій соціальних технологій Garnet.

фото 6

     Під час тренінгу учасники мали унікальну можливість ознайомитись з досвідом роботи соціальних працівників, психологів та психіатрів Кембриджу (Великобританія) щодо вирішення проблем, які виникають у сім’ях.

фото 07

    Учасники дізналися про метод соціальної роботи «спільне прийняття рішень» та його особливості; необхідні передумови спільного прийняття рішень; чому потрібно залучати клієнтів до спільного прийняття рішень у вирішенні проблемної ситуації. Розглянули, що таке ідеальний зв’язок між двома експертами та яким чином він формується.

фото 08

     Ознайомились з моделлю трьох розмов та як вона застоюється у соціальній роботі з розв'язання проблем, які виникають у сім’ях. Визначили місце і роль соціального працівника в спільному прийнятті рішень.

фото 09

      Тренерами було розкрито питання сімейної групової конференції і як вона використовується у практиці соціальної роботи. Вони поділились досвідом проведення конференцій із захисту прав дітей у Великобританії.

фото 09

     Під час онлайн-заходу Джоанна ФОКС розповіла про батьківський догляд, складання договору між сім’ями та спеціалістами соціальної сфери. Учасники дізналися як здійснюється взаємодія всіх сторін договору, складання та погодження плану догляду, позбавлення догляду, спільне прийняття рішень та вибір ліків під час вагітності.

фото 11

     Тренінг настільки зацікавив учасників, що після закінчення спеціалісти з України ще 40 хвилин обговорювали почуте та перспективи використання представлених практик в Україні.

фото 12

Висловлюємо вдячність нашим неймовірним професійним тренерам,

що завітали до нас та поділились досвідом своєї наукової та практичної діяльності у сфері соціальної роботи.

Дякуємо викладачам та здобувачам Інституту людини,

нашим гостям та партнерам, які долучилися до заходу, за активність та зворотній зв'язок.