4 червня 2020 року в межах проведення навчальної оглядової (без відриву) практики, студенти І курсу спеціальності «Соціальна робота» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти (в межах навчальної оглядової (без відриву) практики) взяли участь в онлайн вебінарі «Протидія та реагування на випадки насильства над дітьми в умовах дистанційного навчання в період COVID-19», який провели тренерки Валерія БОНДАР і Тетяна ХАРЬКІВСЬКА фахівчині департаменту науково-методичної роботи і медіації ГО «Ла Страда – Україна». Захід організовано за підтримки ЮНІСЕФ і у співпраці з МОН України.

 

Валерія БОНДАР та Тетяна ХАРЬКІВСЬКА – випускниці кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка.

 

З метою набуття науково-практичного досвіду, до участі у вебінарі були залучені також студенти другого (магістерського) рівня вищої освіти та здобувачі третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти.

 

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» з 1997 року працює в напрямі запобігання торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми, ліквідації всіх форм дискримінації та насильства у суспільстві, сприяння дотриманню прав людини, гендерної рівності та захисту прав дітей. Одним із напрямів діяльності організації є протидія насильству в сім’ї. Розгляду саме цієї проблеми був присвячений даний захід.

 

Під час проведення вебінару були розглянуті й обговорені питання щодо прав і обов’язків учасників навчального процесу, ознак і проявів виявлення випадків домашнього насильства над дітьми; алгоритму реагування педагогічних працівників та перенаправлення дітей, постраждалих від насильства під час освітнього процесу в умовах дистанційного навчання; дій дитини в ситуації домашнього насильства в умовах дистанційного навчання. Учасники вебінару вирішували ситуаційні завдання, ділилися власним досвідом з подолання негативного впливу вимушеної ізоляції та стресу.

 

Студентам, магістрам і аспірантам дуже сподобався захід. Вони активно задавали питання, на які отримували вичерпані відповіді, дізналися багато цікавої інформації щодо запобігання насильства в сім’ї, організації взаємодії батьків і дітей під час карантину. Ми сподіваємося, що такі зустрічі будуть постійними і не лише онлайн в межах навчальної оглядової (без відриву) практики, але й в очній формі після закінчення карантину.

 

 

Висловлюємо вдячність організаторам заходу за надану можливість та співпрацю!