Реалізуючи наукову тему кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи “Соціальне становлення особистості в умовах суспільних трансформацій” 1 листопада 2017 року відбувся круглий стіл «Деінституціалізація та розвиток системи соціальних послуг у м. Києві: виклики та перспективи».

 

У роботі круглого столу взяли участь викладачі та аспіранти кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, а також магістри 5 та 6 курсу спеціальності «Соціальна педагогіка».

 

kruhlyy stil 01 11

 

 

У межах виконання Національної стратегії у сфері прав людини на засіданні Кабінету Міністрів України затверджено Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки  та План заходів з реалізації її І етапу.

 

Існує реальний шанс змінити систему інституційного нагляду за дітьми та зробити крок у бік скасування колективного виховання дітей, позбавлених батьківської уваги. Головне завдання реформи – попередження потрапляння дітей до інтернатних закладів, а також враховуючи, що на сьогодні більшість дітей в установах мають біологічних батьків, – створення всіх умов для того, щоб діти могли повернутися в родину.

 

Під час круглого столу було презентовано філософію деінституалізації та міжнародний досвід; обговорено стратегії та заходи, спрямовані на зміну системи інституційного догляду та виховання дітей на таку, яка забезпечує догляд і виховання дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовищі у м. Києві.

 

З доповідями виступили:

1. Філософія деінституалізації - кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи  Денисюк О.М.;

2. Деінституалізація: світовий досвід та шлях для України -кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Спіріна Т.П.

3. Особливості деінституалізації в США та країнах Європейського союзу - викладач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Попова А.О.

4. Деінституалізаційні процеси в м. Києві - кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Журавель Т.В.

5. Послуга патронату як складова системи захисту дітей та підтримки сімей з дітьми - менеджер програм благодійної організації Партнерство “Кожній дитині” Стрига Л.І.