ЗВІТ щодо реалізації програми студентської академічної мобільності САМ Україна (House of Europe, Британська рада в Україні)

     Програма студентської академічної мобільності САМ Україна була реалізована між Київським університетом імені Бориса Грінченка та Кам’янець-Подільським університетом імені Івана Огієнка за підтримки House of Europe, Британська рада в Україні у період з 19 жовтня по 14 листопада 2021 року.

Тривалість мобільності – 8 тижнів.

Учасники мобільності:

10 студенток Київського університету імені Бориса Грінченка спеціальності 016 Спеціальна освіта (3 студентки другого курсу та 7 студенток третього курсу бакалаврського рівня освіти);

9 студенток та 1 студент спеціальності 016 Спеціальна освіта Кам’янець-Подільського університету імені Івана Огієнка (третій курс бакалаврського рівня освіти).

Студентки Київського університету імені Бориса Грінченка мали змогу 8 тижнів навчатися в Кам’янець-Подільському університеті імені Івана Огієнка і навпаки.

      Участь в програмі взяли студенти, які були відібрані в процесі конкурсу на участь в мобільності. Конкурс проходив в декілька етапів у зв’язку з перенесенням термінів мобільності через пандемію та дистанційну форму навчання.

       Студенти мали можливість познайомитися з особливостями діяльності університетів, де вони проходили мобільність. Всі студенти зустрілися з ректорами ЗВО – Огнев’юком Віктором Олександровичем та Копиловим Сергієм Анатолійовичем, керівниками підрозділів, студентським самоврядуванням.

      Для студентів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка були проведені адаптаційна зустріч, навчання з користування електронним навчальним середовищем та тренінг з лідерстваслужіння, організовані екскурсії в різні корпуси університету.

      Широку підтримку студентам в процесі мобільності надавали:

координатори програми – заступник директора з наукової роботи Інституту людини Лебідь Неля Костянтинівна та завідувач кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Мартинчук Олена Валеріївна; викладачі кафедри спеціальної та інклюзивної освіти, куратори академічних груп;

заступник директора з науково-методичної та навчальної роботи Інституту людини Павлюк Роман Олександрович;

наставники від студентів, координаторкою виступила Юлія Нечваль, студентка 3 курсу спеціальності 016 Спеціальна освіта.

      Протягом мобільності студенти мали можливість опанувати дисципліни, узгоджені університетами-партнерами.

      Загальна кількість кредитів – 12. Всі дисципліни завершилися визначеною формою контролю і були зараховані автоматично в ЗВО, де навчаються студенти на постійній основі.

      Також студенти мали можливість взяти участь у студентській науково-практичній онлайн-конференції «Перші кроки в науку», Дні логопеда, виїзних заняттях.

     Крім навчання студенти мали широку культурну та просвітницьку програму в містах, де проходила мобільність. Зокрема, студенти Кам’янець - Подільського університету імені Івана Огієнка спільно з представниками кафедри спеціальної та інклюзивної освіти та студентами Інституту людини мали можливість відвідати:

− музей Бориса Грінченка;

− музей народного побуту Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка;

− музей «Третя після опівночі»;

− Національний музей народної архітектури та побуту «Пирогів»;

− театралізовану екскурсію по Андріївському узвозу від Бюро театралізованих екскурсій;

− екскурсію містом «Стежками дефектологів дореволюційного Києва»;

− Києво-Печерську лавру;

− виставу «Загадкове нічне вбивство собаки» Національному академічному театрі російської драми імені Лесі Українки;

− виставу «Я та інший, або інклюзія в дії» соціально-інтерактивного театру БТ «Джерела» − PinchukArtCentre;

− Київський зоопарк.

     Студенти Київського університету імені Бориса Грінченка мали змогу відвідати:

− екскурсії по Кам’янець-Подільському,

− екскурсія в музей університету,

− екскурсію в Бакоту,

− екскурсію в Хотин.

    Реалізована студентська мобільність дозволила додатково проаналізувати особливості змісту та форми навчання на спеціальності 016 Спеціальна освіта Інституту людини Університету Грінченка, розглянути досвід іншого ЗВО, вибудувати тісну взаємодію між університетами для подальшої співпраці.

 

 Завантажити звіт щодо реалізації програми студентської академічної мобільності САМ Україна