Екскурсія на мандрівну виставку "ВІРИТИ МОЖНА: історії людей з інвалідністю" 8 грудня 2021р.

      08 грудня 2021 р. студенти спеціальності 016 Спеціальна освіта Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка у межах вивчення дисциплін (Інклюзивна освіта, Менеджмент спеціальної та інклюзивної освіти), спрямованих на формування компетентностей у сфері інклюзивної освіти, відвідали мандрівну виставку «Вірити можна: історії людей з інвалідністю». Виставку реалізовано в рамках програми «Інкультур. Інклюзія в культурі».

2виставка 8.12

         Побудовано виставку на історіях 30 героїв від 16 до 84 років, які представляють дві країни: Україну та Німеччину. Ці історії є розповідями про перешкоди, з якими стикалися люди з інвалідністю в минулому і про те, як вони живуть сьогодні. Зокрема герої виставки є безпосередніми свідками різних вагомих національних подій, які відбулись в Німеччині та Україні.

3виставка 8.12

         Експозиція поділяється на три тематичні розділи: приватне життя, публічний простір, соціальне життя.

         У розділі «приватне життя» герої розповідають про власну ідентифікацію та самосприйняття, міжособистісні відносини, самостійне життя та турботу.

5виставка 8.12

     Публічний простір. В цьому розділі герої розповідають про свої особисті враження та переживання стосовно важливих історичних подій у своїх країнах. Від часу початку другої світової війни до всесвітньої пандемії коронавірусу. Герої виставки розповідають, який вплив мали ці події на їхнє приватне та суспільне життя.

8виставка 8.12

У просторі «соціальне життя» представлені історії героїв виставки про їхню активну позицію щодо руху за права людей з інвалідністю, про власний шлях до самовизначення та свою участь у зміні розуміння та сприйняття інвалідності.

      Одне з призначень виставки «Вірити можна» – бути доступним і відкритим для усіх. Представлені історії можна послухати, прочитати, у тому числі шрифтом Брайля. Є переклад на жестову мову.

      Особливістю виставки є артефакти, які представляють кожного героя, наприклад картини або фотографії, які мають тактильні копії. До кожного артефакту є опис, чому саме цей артефакт було обрано героєм для цієї виставки. Описи надруковано на листівках, які містять QR код для зручного прослуховування історій героїв.