Відкрите практичне заняття «Труднощі у навчанні дітей із порушеннями мовленнєвого розвитку»

18 травня 2017 року Бабич Наталією Миколаївною, кандидатом педагогічних наук, викладачем кафедри спеціальної психології, корекційної та інклюзивної освіти було проведено відкрите практичне заняття з дисципліни «Логопедагогіка» на тему «Труднощі у навчанні дітей з порушеннями мовлення» І курсу напрямку підготовки «Корекційна освіта (логопедія)».

 

practichne 1

 

 

Метою заняття було сформувати вміння студентів визначати труднощі у навчанні дітей з ТПМ та знаходити шляхи інтенсифікації процесу навчання в окресленої групи дітей, а саме створювати фрейми і гештальти; виробити необхідні вчителю-логопеду методичні навички та вміння, які студенти зможуть використати у своїй практичній діяльності.

 

Для актуалізації  теоретичних знань з окресленого питання група студентів підготувала презентацію «Рівні основних видів синтетичної діяльності та їх зміст». Під час спільної практичної діяльності студенти працювали з кейс-відео, а саме фрагментами фільму «Зірочки на землі». Їх завданням було визначити, які синтетичні структури і на якому рівні порушені.

 

 Наступним завданням були кейс-історії. В  роздатковому матеріалі кожному студенту пропонувалась кейс-історія про дитину, у якої виникають труднощі в певному виді учбової діяльності. Студенти успішно визначали вид синтетичної діяльності, який порушено та рівень на якому виникло дане ускладнення. Шляхом інтенсифікації процесів навчання студентами було визначено створення фреймів і гештальтів. Наталія Миколаївна запропонувала створити підгрупам фрейми «Сучасний логопед» і гештальт «Логопедагогіка». Учасниками практичного було створено не тільки цікаві проекти, але й успішно їх презентувано.

 

Практичне заняття було надзвичайно насиченим, динамічним та повністю відповідало заявленій темі та меті.