Четвертий традиційний фотоконкурс «Human vs Nature. Ми - люди Землі»

I місце - Карина Бейко, студентка Інституту журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка

 

fotokonkurs 1

 

1. Світ через смартфон / The world through the smartphone. Цифрова ера. Ми спостерігаємо за природою через смартфони, лайкаючи фото подруги біля квітучого дерева. Ми читаємо новини про стихійні лиха, які часто відбуваються через вплив людини. Може вже час відкласти гаджет і озирнутись навкруги?..

 

fotokonkurs 2

 

2. Життя на звалищі / Life on the landfill. Більшість людей не звертає уваги на біль, який вона заподіює природі. Зелені ліси стають звалищем, річки - каналізацією. Сміття поглинає нас, і ми йому в цьому допомагаємо.

 

fotokonkurs 3

 

II місце - Альбицька-Семенова Вікторія, студентка Інституту філології Київського університету імені Бориса Грінченка

 

fotokonkurs 4

 

Наслідки байдужості / Consequences of indifference. Вже ні для кого не є секретом, що людство потерпає від брудної води. Я б навіть сказала, що це "заїжджена" тема. Людство просто не розуміє, що їх негативний вплив на довкілля, може зруйнувати їх майбутнє. Все, що залежить від них, всі живі організми, повинні потерпати від нашої байдужості, але ж це ми залежні від них. Саме через існування рослин, ми можемо продовжувати жити. Так що буде, якщо ми зруйнуємо джерело їх існування.

 

fotokonkurs 5

 

Наслідки / Consequences. Моя перша і друга світлини дуже тісно переплітаються, але тут би я хотіла більш детально розглянути тему дефіциту води. Ви уявляєте собі, що вже через 100 років, де ви проживаєте може бути пустиня. Так, я теж цього не усвідомлюю. Експерти називають найбільшою проблемою забруднення водойм, через що використовувати і надалі воду з них стане неможливо для постійно зростаючого населення планети. Тож вже скоро ми просто затонемо у своїй пісочній байдужості.

 

fotokonkurs 6

 

IIІ місце - Шабранська Вікторія, студентка історико-філософського факультету Київського університету імені Бориса Грінченка

 

fotokonkurs 7

 

Гармонія / Harmony. Ти щасливий, коли можеш спіймати вітер… Коли навколо тиша, спокій та безмежний степ, де лише вітер жене хвилі по диким рослинам та польовим квітам. І ще вітер грається твоїм волоссям, тріпоче його, дає вільно нестися за ним услід… В такі моменти і ти почуваєш себе вільним. Ти можеш робити що заманеться в цьому царстві дикої природи. Але твоя душа спокійна, її ніщо не тривожить, її зігріває степове сонце. Так приємно після голосного і киплячого міста, що не замовкає ні вдень, ні вночі, опинитися тут, на лоні безкрайого степу. Природа завжди підкріплює життєві сили, даючи нашому мозку перепочити від вічного стресу. А як важливо мати такі миті мешканцям мегаполісів, що перебувають у постійній перевтомі та нервовій гонитві за часом. І вечори на природі ніби зупиняють час. Ти хочеш закарбувати цю мить у своїй пам’яті, запам’ятати цей стан душевної гармонії, коли вечірню тишу ворушить лиш пісня степових коників. Небо догорає останніми вогнями перед наступаючими сутінками. А тебе п’янить солодкий аромат щойно зірваних ніжних квітів. Ти вдихаєш його на повні груди, а разом з тим і чисте повітря буйного степу… Ти мружиш очі від гарячого сонця і розумієш, що це і є щастя… Природа дарує спокій та гармонію. Вона дає можливість людині поправити свій емоційний та психологічний стан, відновити свої внутрішні сили.

 

fotokonkurs 8

 

Баланс / Balance. У наш час перед людством постає дуже важливе питання: чи належним чином людина ставиться до природи та навколишнього середовища? На превеликий жаль, не завжди. Часто ми забуваємо, що ресурси нашої рідної Землі не безкінечні та продовжуємо все витягувати і витягувати з неї життєдайні сили. Бо зараз наслідки нашої байдужості до природи ще не такі помітні. Та чи не стоїмо ми, часом, як цей хлопець на світлині, на самому краєчку хиткого камінця над глибоким проваллям? Бездонним, з якого вже не буде вороття... Стоїмо і балансуємо, щоб не впасти та подовше насолодитися прекрасними краєвидами (побільше витягти ресурсів з планети). Але чи на довго нас вистачить, чи втримаємось проти поривів гірського вітру? Цей хлопець на схилі могутньої Говерли стоїть непохитно, адже він бореться за здорову націю, за чисту екологію нашої країни, про що свідчить промовистий напис на футболці "Україна кидає курити". А що допоможе втриматись тобі?