Затвердження нових редакцій та нової освітньо-професійної програми для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 053 Психологія

30 травня 2024 року відбулося чергове засідання Вченої ради Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, яке розпочалося хвилиною мовчання для вшанування пам’яті загиблих захисників і захисниць України та жертв збройної агресії російської федерації.

З-поміж питань порядку денного було затвердження нової освітньої програми “Соціальна психологія” для першого (бакалаврського), яку представила Олена Рева, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри психології особистості та соціальних практик Факультету психології, соціальної роботи та спеціальної освіти, та затвердження нових редакцій освітніх програм “Практична психологія”, “Психологія бізнесу та управління”, “Консультаційна психологія”, які представила Наталія Клішевич, кандидат педагогічних наук, доцент, декан Факультету психології, соціальної роботи та спеціальної освіти.

IMG 8409

Основними передумовами розроблення нових редакцій та нової освітньої програми стало посилення суспільного запиту на специфічні компетентності психолога: травмачутливість у роботі, особливості  раннього втручання,  запити, що з’явилися внаслідок війни; необхідність у підготовці фахівців, які здатні здійснювати психологічне і кар’єрне консультування осіб, зокрема молоді, ветеранів, представників вразливих груп. Також маємо зворотній зв’язок стейкголдерів, щодо знань, навичок та професійних якостей, необхідних психологу для ефективної роботи в умовах викликів сьогодення, запити здобувачів, а також у зв’язку із змінами у стандартах вищої освіти.

IMG 8410

Крім того, з досвіду роботи в приймальній комісії з абітурієнтами ми виявили, що майбутні здобувачі не завжди чітко орієнтуються в ОП, не зовсім усвідомлюють їхню специфіку. І вибір, найчастіше, здійснюється ситуативно чи емоційно. 

Це стало для нас викликом з по іншому подивитися  на наші програми та по іншому підійти до стратегії набору та підготовки здобувачів на спеціальність Психологія. І тому всі наші ОП вимагали реструктурування.

Новий підхід передбачає набір на спеціальність Психологія, що є досить інноваційно в підготовці сучасного фахівця,  спільну програму на першому курсі, результатом якої буде усвідомлений вибір конкретної ОП здобувачами в кінці першого року навчання. І вже з 2 курсу здобувачі будуть опановувати компетентності в межах конкретних освітніх програм: «Практична психологія», «Психологія бізнесу та управління», «Консультаційна психологія» та вже нова «Соціальна психологія».

Усі освітньо-професійні програми були одноголосно схвалені Вченою радою Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.