21 листопада - День гідності та свободи

           День гідності та свободи  відзначається в Україні на державному рівні з 2014 року на честь початку двох революцій – Помаранчевої у 2004 році та Євромайдану і Революції гідності у 2013 році.

день гідності 21

       В 2004 році 21 листопада відбулися вибори президента. Результати виборів і фальсифікації обурили українців, і тисячі протестувальників зібралися на Майдані незалежності. Після кількох тижнів Помаранчевої революції Верховний суд призначив повторне голосування.

день гідності 21 1

          Через 9 років в 2013 році відбулися трагічні події на Майдані, які коштували життя багатьом громадянам. Тоді, з 21 листопада тисячі громадян зібралися на Майдані незалежності з протестами, визначну роль у тих подіях відіграло українське студентство.  Протягом трьох місяців протестувальники вимагали продовжити Євроінтеграцію та припинити застосування грубої сили до громадян. 18-20 лютого відбулися жорсткі сутички з протестувальниками. Десятки українців загинули.

день гідності 21  день гідності 21

        На честь подій Помаранчевої революції та Євромайдану встановлено День гідності та свободи. Воно прославляє волелюбність і мужність нашого народу, прагнення до демократії, вшановує національні інтереси держави і права людини.