День української писемності та мови в Інституті людини

Традиційно День української писемності та мови в Інституті людини почався з написання Диктанту національної єдності, у якому взяли участь студенти і викладачі (понад 80 осіб). Після диктанту присутні долучились до флешмобу #яписавдиктантгрінченко, виклавши свої фото у соціальні мережі. Долучились студенти і викладачі до університетського флешмобу #носійСлова.

DeN pysemnosti 5

Напередодні Дня української писемності та мови відбувся  челендж між студентами 1 курсу спеціальності «Логопедія». Координаторами заходу стали куратори, старші викладачі кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Супрун Г.В. та Хомик Т.В.  Студенти створили творчі роботи на тему "Моя сучасна українська мова", в яких розкрили  роль української мови в своєму житті. Серед 13 робіт були і короткі відео-презентації,  відео ролики про сімейні традиції. Також  була створена  оригінальна звукова доріжка у стилі реп на вірші Тараса Шевченка.

Відзначаючи День української писемності і мови, студенти 1 курсу спеціальності «Практична психологія» разом з куратором, старшим викладачем кафедри практичної психології Середою О.Ю. потрапили у часи Запорізької Січі – вольності українських козаків, які відчайдушно і сміливо захищають рідну Україну. Екранізація казки українського письменника Сашка Лірника «Пекельна Хоругва» розкриває тему цінностей української родини, виховання дітей, батьківської підтримки і віри, сили материнської любові, які закладають надійне підґрунтя для зростання здорової особистості, дають силу і наснагу для вирішення життєвих негараздів. Фільм не міг лишити байдужими студентів-психологів і дав матеріал для роздумів і обговорення теорії прив’язаності, резильєнтності, відчуття власних коренів. 

Den pysemnosti 2

З нагоди Дня української мови та писемності, студентами 2 курсу спеціальності "Психологія" освітньої програми "Психологія бізнесу та управління" була проведена інтелектуальна філологічна гра "Філ F.A.Q" (frequently asked questions). Онлайн захід підготували та провели студенти 2 курсу спеціальності "Філологія" освітньої програми "Українська мова та література". Також у ньому взяли участь викладачі кафедри психології особистості та соціальних практик Інституту людини Коханова О.П., Столярчук О.А., а також студенти-магістри 6 курсу освітньої програми "Екстремальна та кризова психологія". На початку зустрічі було подано інформацію про історію виникнення свята, після чого запропоновано взяти участь у розгадуванні ребусів та грі, яка передбачала відповіді на філологічні питання, а саме: знаходження правильних/неправильних слів та словосполучень, обговорення типових помилок у мовленні тощо. Наприкінці учасники висловили думку щодо важливості заходів, спрямованих на вдосконалення української мови майбутніх фахівців. 

DeN pysemnosti 17

9 листопада, куратор та викладач кафедри практичної психології Шевцова Д.В. провела екскурс у давнину «Загадки писемного знака» для студентів 2 курсу спеціальності «Консультаційна психологія», Студенти дізналися, що саме в цей в день вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця – ченця Києво-Печерського монастиря, автора першого серед літописів, що дійшов до наших днів, – «Повісті минулих літ». Згадали, як виникли літери і алфавіт, чому алфавіт отримав назву «кирилиця», як виникла мова, що таке ієрогліфи. А також ознайомитися з п'ятьма видами писемності, що існують у світі. 

Перед заходом студенти отримали завдання ознайомитись з дактильним алфавітом, щоб наочно продемонструвати його на заході. І насамкінець студенти ознайомились з техніками цілеспрямованого вербального впливу та кодифікації.

Під час заходу "Українська мова в нашому серці" студенти 3 курсу спеціальності «Психологія бізнесу та управління» разом з куратором, старшим викладачем кафедри психології особистості та соціальних практик Фурман В.В. ділились власним мовним досвідом, історичними фактами щодо української писемності та мови, а також власними лайфхаками щодо її покращення.

Студенти 3 курсу спеціальності «Консультаційна психологія» разом з куратором, доцентом кафедри практичної психології Краєвою О.А. надавали психологічну підтримку та актуалізували стратегії щастя через арт-проект "Острів щастя" під супроводом мовних кліше та поведінкових патернів. Така була  мета проєкту "Мова мого арт-проєкту". Під кінець арт-заняття, відбулась актуалізація мовного слогана: «Мова робить нас сильніше!».

Щиро дякуємо всім, хто долучився до свята української мови!