Майстер-клас «Особливості надання соціальних послуг учасникам ООС»

9 грудня 2019 року, з нагоди Дня Університету, викладачами кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Інституту людини було організовано два неймовірно цікаві майстер-класи, присвяченні актуальному на сьогоднішній день питанню надання соціальних послуг ветеранам ООС та членам їх сімей.  Це зумовлено збільшенням кількості осіб, які постраждали від ООС.

 

mayster klas 09 02 19 1 

mayster klas 09 02 19 2

 

Згідно з офіційними даними Міністерства у справах ветеранів, станом на 1 липня 2019 року налічується майже 370 тис. осіб, які отримали статус учасника бойових дій (УБД). Понад 7 тисяч членів сімей загиблих (померлих) учасників ООС отримали статус сім’ї загиблого. Проте ця цифра не є сталою. Більшість учасників ООС та їх сім’ї опинилися в СЖО та потребують соціальної підтримки.

Тема «Ветерани ООС…Чому вони «інші»?» була розкрита на майстер-класі проведеному Поною Людмилою Михайлівною, психологом, начальником відділу організаційно-правової роботи обласного ЦСССДМ Черкаської ОДА.

Під час майстер-класу порушувались питання:

  • Чому і як змінює людей війна?
  • Як війна заходить в домівки?
  • Що відбувається з суспільством...?
  • Як діти та дорослі члени сімей реагують на повернення ветерана ООС додому?

Учасники майстер-класу дізналися про типові реакції бійців після повернення додому (поведінкові, фізичні, емоційні, особливості мислення). Обговорили прояви посттравматичного стресового розладу у ветеранів ООС та членів їх сімей, які проживають з ним; ставлення громадськості та державних органів влади до ветеранів ООС.

По завершенні майстер-класу учасники усвідомили, що ми маємо справу із серйозною проблемою: як навчитися жити з людьми, чиї тіла і душі обпалила війна.

 

Другий майстер-клас «Особливості надання соціальних послуг учасникам ООС»

Модератори:

Людмила Михайлівна Пона, психолог, начальник відділу організаційно-правової роботи обласного ЦСССДМ Черкаської ОДА

Дуля Аліна Володимирівна, аспірант кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка

Під час майстер-класу Людмила Михайлівна та Аліна Володимирівна ознайомили викладачів та студентів Інститут людини з проблемами та потребами ветеранів ООС та членів їх сімей.  Зокрема, основними потребами сімей учасників АТО є потреба в забезпеченні їх інформаційним послугами та послугами з оформлення документів; потреба в забезпеченні житлом; в медичному обслуговуванні; в психологічних консультаціях, в толерантному ставленні до них громадськості та органів влади.

 

            mayster klas 09 02 19 7   mayster klas 09 02 19 11   mayster klas 09 02 19 5

 

Учасники майстер-класу дізналися про особливості надання соціальних послуг ветеранам ООС та їх сім’ям державними та громадськими організаціями. Визначили форми та методи соціальної роботи з даною категорією клієнтів. Розкрили сутність адаптації та реабілітації ветеранів ООС. Визначили якість надання соціальної підтримки ветеранам та їх сім’ях у державних та громадських організаціях.

Людмила Михайлівна та Аліна Володимирівна пояснили учасникам необхідність комплексного підходу та міжсекторальної взаємодії у наданні соціальної підтримки ветеранам ООС та членам їх сімей. А також необхідність якісної підготовки спеціалістів по роботі з даною категорією отримувачів послуг.