Відвідування музею "Третя після півночі" (29.01.2020)

   29 січня 2020 року у межах виїзного засідання кафедри спеціальної та інклюзивної освіти викладачі кафедри відвідали Музей «Третя після опівночі», єдиний в Україні музей, де всі екскурсії проходять в абсолютній темряві та у супроводі незрячих гідів (вул. О. Гончара, 45В).

 

muzey 29 01 20 1

 

   Одним з пріоритетних напрямів діяльності кафедри є підвищення професійної кваліфікації викладачів, задіяних до реалізації освітньої програми 016.00.01 Логопедія зі спеціальності 016 Спеціальна освіта (з додатковими спеціалізаціями «Інклюзивна освіта», «Психолого-педагогічна допомога дітям з аутизмом»), що забезпечує досягнення визначених відповідною програмою цілей та програмних результатів навчання.

   Відвідування музею «Третя після опівночі», який є культурним інклюзивним простором, місцем діалогу між зрячими та незрячими, сприяло удосконаленню загальних і фахових компетентностей професорсько-викладацького складу кафедри, оскільки ми мали змогу поглибити власні уявлення про те, як ми сприймаємо світ, пережити унікальний досвід про наявні можливості незрячих людей під час навчальних завдань та безпосередньої розмови з гідами, які привідкрили для нас свій світ.

 

            muzey 29 01 20 2    muzey 29 01 20 3

 

   Наша екскурсія була спрямована на укріплення гнучких навичок (soft skills) у межах нашої командної взаємодії. Нової якості набуло спілкування між нами, колегами, які пережили неповторний спільний досвід. Прагнучи орієнтуватися у темряві, наш гід створював ситуації, за яких ми вимушені були відчувати один одного, підтримувати, усвідомлювати тісний взаємозв’язок і взаємозалежність (щоб не пошкодити один одного спеціальною тростиною, узгодити свої рухи на «трасі», у квартирі, біля кавового автомату – у цих всіх звичних елементах простору, але у незвичних умовах, коли ми нічого не бачили). Набутий нами досвід укріпив стосунки між нами та сприяв покращенню наших міжособистісних стосунків та підвищив рівень розуміння один одного з «напівпогляду» та «напівжесту», що усі ми відчули.

   Щиро дякуємо колективу музею «Третя після опівночі» за їхній професіоналізм та відданість справі служіння людині, громаді, суспільству!