Інформація про Ресурсний центр

   

Resursnyy tsentr 2019

 

 

   Питання підтримки студентів з інвалідністю є одним із пріоритетних в освітній діяльності Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. Стратегія Університету – забезпечення рівного доступу до якісної вищої освіти всім бажаючим, незалежно від стану їхнього здоров’я. Нині в Університеті навчається 116 студентів з інвалідністю. З них – 23 в Університетському коледжі. В навчальному корпусі, розташованому за адресою б-р І.Шамо, 18/2 навчаються 34 студенти з інвалідністю.

   Для врахування потреб студентів, та надання їм додаткової підтримки створено Ресурсний центр підтримки студентів з інвалідністю. Згідно з концепцією діяльності Центру, підтримка має бути технічною, психологічною, педагогічною та соціально-педагогічною. Супровід розпочинається з моменту звернення людини з інвалідністю до Університету й охоплює процеси підготовки до вступу, вступу, навчання та працевлаштування.

 

   У Ресурсному центрі в межах технічного супроводу створені комп'ютеризовані робочі місця, обладнані синтезаторами мови. Зокрема, для студентів з порушенням зору є портативний дисплей Брайля, портативний відеозбільшувач на 5 дюймів, настільний принтер шрифту Брайля. Студенти мають доступ до адаптивного технічного обладнання для сканування навчальної літератури та її переведення в електронний вигляд, прослуховування аудіозаписів лекцій та створення власних записів за допомогою наявного в центрі цифрового диктофону. Крім того, в Ресурсному центрі можна отримати послуги з формування та вдосконалення слухомовленнєвих та когнітивних навичок за допомогою програми «Живий звук».

   В Ресурсному центрі обладнано зону тілесно-рухового розвантаження. Встановлені «Інтерактивна проєкція на підлогу», «Інтерактивні панелі» для поліпшення психоемоційного фону, стимуляції активної фізичної діяльності, психомоторного розвитку та релаксації. Обладнано зону психологічного розвантаження.

   Фахівцями Ресурсного центру здійснюватиметься спеціальна підготовка викладачів до роботи в інтегрованих групах, проводитимуться майстер-класи, тренінги з проблем педагогічної взаємодії зі студентами із інвалідністю. Психологічний та соціально-педагогічний супровід передбачає психологічну діагностику, моніторинг особистісного розвитку і соціальної ситуації розвитку студентів, сприяє соціалізації студентів з інвалідністю шляхом залучення до всіх сфер суспільного життя. Протягом всього навчання студентів з інвалідністю в Університеті чекає тьюторська та волонтерська підтримка з боку фахівців центру, студенті та викладачів.